Święta Wielkanocne to zazwyczaj większe wyzwanie kulinarne dla rodzin alergików niż Boże Narodzenie.

Niestety większość z tradycyjnie serwowanych w tym okresie potraw, po brzegi wypełnione są najsilniejszymi alergenami – mleko, śmietana, jaja, pszenica, miód, kakao, wieprzowina czy orzechy to składniki, bez których polska kuchnia wielkanocna zdaje się, że nie może istnieć.

Na świątecznym stole

Jajka kurze

Jest to najważniejszy produkt spożywczy w okresie świąt wielkanocnych. Niestety, białka w nich zawarte są przyczyną alergii pokarmowej o różnym przebiegu.

Dolegliwości alergiczne są szczególnie uciążliwe dla małych dzieci; osoby dorosłe są uczulone na jajka znacznie rzadziej.

Dzieje się tak, ponieważ wraz z dojrzewaniem układu immunologicznego i pokarmowego nadwrażliwość na jajka stopniowo się zmniejsza. Bardzo pocieszające jest, że prawie 90 procent dzieci wyrasta z tej alergii przed ukończeniem 5. roku życia.

Pierwsze objawy uczuleniowe obserwujemy zazwyczaj w okresie niemowlęcym i są to najczęściej zmiany skórne:

  • różnorodne wysypki
  • czy pokrzywki.

Poza tym często obserwowane są przykre dolegliwości od strony układu pokarmowego:

  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunki,
  • bóle brzucha.

Układ oddechowy również dość często odpowiada reakcją alergiczną w postaci:

  • kataru,
  • kaszlu,
  • duszności,
  • czasem zapalenia ucha lub spojówek.

Niestety, jajka mogą też wywołać niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny. Nawet jeśli początkowo objawy są łagodne, alergii na jaja nie wolno lekceważyć. Nasilenie reakcji alergicznej może zmieniać się w czasie. Dodatkowo istnieje ryzyko, że kolejne objawy będą gorsze.

Białko jaja to główny winowajca alergii, rzadziej żółtko. Warto wiedzieć, że po ugotowaniu jajka mają znacznie mniej właściwości alergizujących. Dzieje się tak, ponieważ niektóre proteiny giną w wysokiej temperaturze. Ze względu na możliwość wystąpienia reakcji krzyżowej uczulenie na jajka kurze często wiąże się z nadwrażliwością na jaja innych gatunków ptaków, choć zwykle przepiórcze są nieco lepiej tolerowane.

Unikanie jajek wbrew pozorom wcale nie jest łatwe. Są one składnikiem wielu gotowych produktów spożywczych. Należy unikać:

  • naleśników,
  • omletów,
  • mięs w panierce,
  • makaronów,
  • majonezu,
  • ciastek,
  • kremów,
  • lodów.

Staranne czytane składu na etykiecie produktu to obowiązek dla osób uczulonych.

Mleko odzwierzęce

Można je zamienić na roślinne: jaglane, kokosowe, orkiszowe, owsiane itp.

Pszenica

Zwłaszcza ta nieekologiczna może być zastąpiona orkiszem, płaskurką czy samopszą, dawnymi odmianami pszenicy, wartościowymi dla naszego zdrowia. A w wersji bez glutenu dostępna jest bogata oferta mąk bezglutenowych: gryczana, jaglana, kukurydziana, owsiana, amarantusowa, sorgo, teff, z soczewicy czy z tapioki.

Kakao

Można zamienić na karob, czyli mączkę z chleba świętojańskiego.

Miód

Zamiast miodu można użyć syropu klonowego, ryżowego czy melasy z chleba świętojańskiego.

Orzechy

Zastąpienie orzechów jest najbardziej kłopotliwe. Można spróbować z zastępnikami takimi jak chufa czyli orzechy tygrysie (migdały ziemne), migdały zwykłe, nasiona pinii, a także po mąkę z migdałów ziemnych, mąkę kokosową czy migdałową.

Mięso wieprzowe czy wołowe

Można zastąpić drobiem lub mięsem z królika.

Kilka przydatnych zasad

Przygotowanie śniadania wielkanocnego, w którym będzie uczestniczył alergik wcale nie jest takie trudne. Zastosowanie poniższych rad zdecydowanie to ułatwi i sprawi, że świętowanie przyniesie nam radość:

  • Kilka tygodni wcześniej przygotuj menu dla alergika.
  • Odpowiednio wcześniej kup i przetestuj potrzebne składniki. Korzystanie z zamienników alergenów początkowo może sprawiać problem. Skorzystaj z bogatej oferty sklepów online, porównuj ceny, korzystaj z promocji.
  • Świeże warzywa i owoce kupuj na krótko przed spożyciem. Zwracaj uwagę na ich jakość i pochodzenie.
  • Miej na uwadze, że nie tylko jajka czy mleko to winowajcy reakcji alergicznych. Jest sporo przypraw i ziół, które mogą wywołać przykre objawy. Przyprawy i zioła, które uczulają najrzadziej to: pieprz biały, wanilia, imbir i goździki, liść laurowy, pietruszka, chrzan, tymianek, majeranek i estragon. Wysokie prawdopodobieństwo wystąpienie reakcji alergicznych obserwuje się po spożyciu: anyżu, kolendry, papryki, pieprzu czarnego, curry, kopru, oregano i czosnku.

Świąteczne porządki

Jeśli tylko to możliwe świąteczne porządki najlepiej zrobić podczas nieobecności alergika. Jeżeli cierpisz na alergię na roztocza kurzu domowego, pamiętaj o założeniu winylowych lub bawełnianych rękawiczek oraz koniecznie ochraniaj drogi oddechowe zakładając maseczkę lub odpowiednią chustę.

Święta poza domem

  • Spędzając Wielkanoc poza domem u rodziny czy znajomych, koniecznie poinformuj o występującej w twojej rodzinie alergii. Wyjaśnij na co trzeba uważać, na jakie produkty jest uczulenie.
  • Poinformuj, że jajka w czekoladzie są zabronione. Ewentualnie możesz przygotować listę dozwolonych słodkości.
  • Przy stole zawsze zapytaj o skład dań, unikaj dań gotowych kupionych, zwłaszcza, gdy nie masz dostępu do etykiety z ich składem. Pamiętaj, że barwniki i konserwanty także uczulają.
  • W razie konieczności przynieś ze sobą te dania, które są dozwolone dla alergika, będziesz czuć się bezpieczniej.
  • Zabezpiecz się w lek przeciwhistaminowy, lek wziewny o działaniu rozszerzającym oskrzela i ułatwiającym oddychanie oraz w adrenalinę w ampułkostrzykawce jeśli została przepisana przez lekarza alergologa. Nie trać czujności także w czasie świętowania.

Prezenty od zajączka

Stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Alergiczne dzieci wcale nie muszą rezygnować z szukania niespodzianek ukrytych w trawie czy w domu. Wystarczy zakupić drobnostki, które są dla nich dozwolone: ciekawe drobne zabawki, książeczki, sprawdzone i dozwolone słodkości i ukryć je tak, jak popularne czekoladowe jajka.

Pisanki i koszyczek wielkanocny

Drewniane kolorowe pisanki wydają się być jedyną bezpieczną alternatywą dla alergika. Nie stanie się nic złego, jeśli przygotujemy tradycyjne pisanki gotując jajka podczas nieobecności alergika w domu. Do farbowania pisanek użyj tradycyjnych metod jak barwienie w łupinach cebuli czy w naturalnych roślinnych barwnikach. Bardzo ważne jest, by dziecko uczestniczyło w przygotowaniu tradycyjnych ozdób wielkanocnych, o ile może dotykać jajek. To przecież świetna zabawa dla całej rodziny. Koszyk wielkanocny zapełnij dozwolonymi produktami, tak aby poświęcone produkty dla alergika nie stykały się z tymi niedozwolonymi.

Przygotowując wielkanocne przysmaki każdy alergik musi pamiętać, że czy to dzień powszedni, czy świąteczny alergia dokucza tak samo i niestety nie robi sobie świątecznej przerwy.

Życzymy wspaniałych i zdrowych Świąt Wielkanocnych!

 

Źródło: opracowanie własne
Foto: DomBezAlergii, pixabay.com, unsplash.com